OOO is toegetreden tot het Belgisch Verbond voor Klimaatactie (BACA)
DECEMBER 2020 – TOETREDEN TOT DE BACA BETEKENT JE VERBINDEN TOT KLIMAATACTIE. HET BEGIN VAN ONZE REIS NAAR EEN DUURZAME TOEKOMST.
De crisis die we doormaken bevestigt de urgentie om onze planeet te beschermen en de opwarming van de aarde onder controle te houden. Daarom hebben we ons aangesloten bij de Belgian Alliance for Climate Action (BACA), een initiatief van The Shift vzw / asbl en WWF-België om goede praktijken te leren, kennis uit te wisselen met andere organisaties en te delen met onze klanten om de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs te bereiken.
Organisaties moeten nu ambitieuzere klimaatmaatregelen nemen
Het klimaatakkoord van Parijs is ondertekend door de regeringen. Maar in de huidige situatie zijn de nationaal vastgestelde bijdragen van alle ondertekenende landen ontoereikend en zullen zij leiden tot een temperatuurstijging van meer dan 3°C ten opzichte van het pre-industriële niveau. Deze kloof maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat organisaties uit de particuliere sector hun eigen verantwoordelijkheid nemen als belangrijke spelers in de strijd tegen klimaatverandering. Er is meer actie nodig.
- We hebben het einde bereikt van het warmste decennium ooit gemeten. De planeet is momenteel 1,1°C warmer dan tijdens het pre-industriële tijdperk. De CO2-niveaus in de atmosfeer waren in de periode 2015-2019 18% hoger dan in de voorgaande vijf jaar.
- De wereld is nog lang niet op weg om zijn verbintenissen in het kader van de Overeenkomst van Parijs na te komen om de gemiddelde temperatuur op aarde ruim onder de 2°C te houden, laat staan de veel veiliger 1,5°C.
- De urgentie neemt alleen maar toe. De wereld voelt nu al de gevolgen van de klimaatverandering en de kosten van mitigatie- en aanpassingsmaatregelen blijven stijgen met elk jaar dat er niets gebeurt.
We kunnen de overgang naar een netto-nul economie alleen maken als we samenwerken…
Organisaties van elke omvang zouden hun beste praktijken moeten delen, zodat niemand van ons het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Door kennis te bundelen kunnen bedrijven, non-profit/niet-gouvernementele organisaties en academische/onderzoeksinstellingen tijd en middelen besparen, elkaar inspireren en zorgen voor een echt gevoel van samenwerking op dit cruciale gebied. Door samen te komen, zetten we een beweging in gang die organisaties van elke omvang in staat stelt bij te dragen tot een wereldwijde uitstootvermindering.
Klimaatactie op basis van wetenschap is de meest doeltreffende manier om te zorgen voor het vereiste effect
- De broeikasgasemissiereductiedoelstellingen moeten in overeenstemming zijn met de verbintenissen van de Overeenkomst van Parijs. De klimaatwetenschap zegt ons dat de wereldwijde temperatuurstijging ruim onder de 2°C moet blijven, bij voorkeur zelfs onder de 1,5°C als we onomkeerbare schade willen voorkomen. Alleen met een nauwkeurige koolstofboekhouding en op de wetenschap gebaseerde klimaatmaatregelen kunnen we de vooruitgang op weg naar onze individuele en collectieve emissiereductiedoelstellingen meten en de steun van interne en externe belanghebbenden vrijmaken.
- Het mondiale koolstofbudget (de broeikasgasemissies die de mensheid sinds het begin van de industriële revolutie heeft uitgestoten) is het wetenschappelijk overeengekomen instrument dat de wereld in staat stelt doeltreffende klimaatmaatregelen te nemen. Wetenschappers baseren zich op dit budget om een schatting te maken van het budget dat we nog hebben om de gemiddelde mondiale temperatuurstijging onder 1,5° / 2°C te houden.
- Door te kijken naar de klimaatwetenschap kunnen we de kloof meten tussen wat nodig is en wat we momenteel doen, om inspanningen te mobiliseren die gezamenlijk de opwarming van de aarde zullen beperken met de minste negatieve gevolgen.
- Door een BKG-emissiereductiedoelstelling te baseren op het mondiale koolstofbudget kan een organisatie consequent bijdragen aan het voor haar sector noodzakelijke decarboniseringstraject en transparante en zinvolle reductietrajecten plannen.
- Door algemeen gebruikte wereldwijde boekhoudkundige normen voor broeikasgassen te volgen (zoals het BKG-protocol) kan een organisatie vooruitgang boeken die zowel verifieerbaar als vergelijkbaar is. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de belanghebbenden, partners en investeerders van de organisatie achter haar duurzaamheidsacties staan.
Onze acties
Sources: https://www.belgianallianceforclimateaction.org